ქართული ვაზის გასაჭირი

User avatar
Avaza
ფორუმელი
Posts: 9375
Joined: 12 May 2009 22:18

Postby Avaza » 27 Jul 2009 11:07

REIDI wrote:ისე მე 100% -ით ქართულ ხორბალზე გადასვლის წინააღმდეგი ვარ სუფთა ეკონომიკური მოსაზრებებიდან გამომდინარე.

რატომ?
"გულით სწამთ სიმართლე, ხოლო ბაგით აღიარებენ გადასარჩენად" (რომ. 10:10)
"ღმერთის სამეფო არის არა სიტყვაში, არამედ ძალაში" (1 კორ. 4:20)
"ყველაფერი ნებადართულია ჩემთვის, მაგრამ ყველაფერი არ არის სასარგებლო" (1 კორ. 6:12)

User avatar
gugusha
ფორუმელი
Posts: 507
Joined: 14 Apr 2009 11:00

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby gugusha » 27 Jul 2009 11:16

100% ით საქართველოს წარმოებულ ხორბლზე გადასვლა არ უნდა იყოს ცუდი არანაირად. არც ეკონომიკურად. თუმცა დღევანდელი რაოდენობის მოსახლეობის 100% ით ოურით გამოკვება ძალიან გაჭირდება, ტუმცაღა ისე Dრეს მოსახლეობა საქრთველოში შემცირებული რომ შეიძლება არც ისე ძნელი გახდეს. მაგრამ მაინც საპრობლემოა.

მაგრამ დიდწილად რომ საქრთველოში მოყვანილი ხორბალი იყოს ეგ შეიძლება და რაც მთავარია შემოტანილ ხორბალზე კონტროლი უნდა იყოს, რომ იმ ხარისხის შემოვიდეს ერაც საჭიროა. თორემ ჩვენ მომავალს დიდი კითხვის ნიშნიშ ქვეშ ვსვავთ. (უპირველეს ყოვლისა გენმოდიფიცირებულ პროდუქციას ვგულისხმობ)

User avatar
მურზაყან
ფორუმელი
Posts: 722
Joined: 12 May 2009 23:38

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby მურზაყან » 27 Jul 2009 12:14

gugusha
ადვილად ჭრი არა პრობლემას . ესეიგი კომუნისტებმა თუ დააშავეს და დღეს ამ დარგს პრობლემები აქვს ავდგეთ და საერთოდ მოვსპოდ არა დარგის და მხოლოდ ოჯახის საჭიროებისთვის დავაყენოთ არა ღვინო? და რატომ არ გინდა რომ პრობლემაში მეტად გაერკვე და იქნებ გამოსწორებაზე იფიქრო?


ჯერ ერთი, ჩვეულება მაქვს ასეთი, რომ რაც ჩემი პირდაპირი საქმე არაა, იმაზე გარეგანი "ზედაპირული" აზრი მქონდეს. "გასაოცარია", მარა ადამიანის ტვინი ეგრე მოქმედებს.

მე კი არ მინდა, რომ ვაზი გაჩეხონ. მე მინდა, რომ სისულელეებს დაანებონ თავი და თუ გლეხის შესაძლებლობებს აღემატება არარენტაბელური ზვრის მოვლა-პატრონობა, მაშინ იმაზე გადავიდეს, რაც ცხოვრების სახსარს მისცემს.

ამის მაგივრად კი დღემდე მიდის გაუთავებელი უკმაყოფილება იმის გამო, რომ ყურძნის ფასი დაბალია. არადა აქ (გერმანიაში) რისლინგი და მიულერ-ტურგაუს საუკეთესო საღვინე ყურძენი ღირს იგივე, ან უფრო იაფი, ვიდრე ქართული თეთრი ჯიშები.

რამდენიც გინდა მელაპარაკე კუპაჟებზე, ზემოღორისტილის მთის სამხრეთ ფერდობზე და ა.შ.
ფაქტია, რომ საქართველოში რასაც ათი დოლარი ადევს ფასი, იმ ღვინოზე დაცილებით უკეთესის ყიდვა შეიძლება აგერ, ჩემს სახლთან 3,49 ევროდ.

სანამ დიდი ზვრები არ იქნება ათობით და ასობით ჰექტარი არ ექნება მწარმოებლებს ერთ სამეურნეო ერთეულში და ფასი არ დაეცემა კარგი ღვინისა, მანამდე არაფერი არ ეშველება ქართულ ღვინოს.

სხვათა შორის, სააკაშვილი მიხვდა მაგას, მე მგონი, ორიოდე თვის წინ რაღაცას ამბობდა, აგერ ბერძნებივით ტრურისტებს უნდა ვასვათ ღვინოო. მიხვდა, რომ დღევანდელ სიტუაციაში უცხო ბაზარზე გასვლა ძააალიან ძნელი იქნება.

ეგრეა.

მეორე გზაა კიდევ დიდი გლეხთა გაერთიანებები შეიქმნას და პრაქტიკულად ერთ მეურნეობად იმოქმედონ. კოოპერაცია გააკეთონ.

მოკლედ, ფასი უნდა დაეცეს პირველადი წარმოების პროდუქტის.

ხოლო ის რაც დრეს უცხოეთიდან იმპორტის სახიტ შემოდის ის ხორბალი არის ბიოლოგიური ნაგავი. გენმოდიფიცირებული პროდუქცია იცი რა არის?
და ისა, ასეთი გულდათუთქული ტონი აუცილებელია?
ვიცი რაცაა გენმოდიფიცირებული ხორბალი.

ჰოდა ვთქვი უკვე, თუ წაიკითხე, რა თქმა უნდა: თუ წესიერი პური გვინდა (ჩვენი ხორბლით, უცხოური ხორბლით) მაშინ პურის ფასი 1,5 დან 3 ლარამდე უნდა იყოს საშუალოდ.

1,5 ლარი სასწაული მინიმუმია.

ჰოდა თუ ეგეთი ფასი არ იქნება, ვერც საქართველოში იქნება ხორბალი და ვერც სხვა ქვეყნებისას ჩამოვიტანთ კარგს. კაპიში?
Last edited by მურზაყან on 27 Jul 2009 12:47, edited 3 times in total.

User avatar
REIDI
ფორუმელი
Posts: 305
Joined: 20 May 2009 21:05

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby REIDI » 27 Jul 2009 12:16

Avaza wrote:რატომ?

ფასებით მანიპულირება მოხდება სრულად ადგილობრივი მწარმოებლების მიერ რაც საბოლოოდ უფრო ცუდ შედეგებამდე მიგვიყვანს

ზარაზა
დარაჯი
Posts: 6835
Joined: 17 Apr 2009 19:46

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby ზარაზა » 27 Jul 2009 12:39

Avaza
ეგ მამაჩემისგან ვიცი და ამ საქმეში ერთერთი საუკეთესო იყო საქართველოში.

გამორიცხულია ეგ ამბავი. ყველაზე კარგ შემთხვევაში 50%-ს მივაღწევთ და ეს მაქსიმუმი იქნება.

მამაშენი შეიძლება ხორბლის მოყვანის ამბავში საუკეთესო იყო, არ ვდავობ და ვერც ვიდავებ, ერთია, ათასწლეულები ქართველ კაცს თავისი მოყვანილი ხორბალით ურჩენია თავი, ღმერთისთვისაც თავისი მიუგია და მტრისთვისაც პასუხი გაუცია...
''უქარქაშო ხმლების'' კითხვის დრო წავიდა ... მესხეთმა გამოკვება არა ისა ... :)

მანდ სალი კლდეები მეტია მიწაზე, რა შამბალით გამოკვება საინტერესოა ... ტერასები ჰქონდათ მოწყობილი მთებზე რამე რომ მოეყვანათ ...

ეხლაც ჩამორჩენილია ეგ რეგიონი ... მეცხოველეობით ძლივს გააქვთ თავი.

"უქარქაშო ხმელები" ნამეტანი ადრე მაქვს წაკითხული, იმით რამეს ვქადაგებდე, ერთია, შენ მესხეთი დღეს რაც დაგრჩა,მ ის ხომ არ გგონია???
ეხლა რაცაა სავალაოა, საუკეთესო ნაწილი თუქრეთის ტერიტორიაზეა დღეს, რაც გვაქვს კიდევ, საბჭოთა წყობა ორჯეტრ მძIნმედ გადაიარა მასზე, იმიტომ რომ სასაზღვრო ზონად ითვლებოდა, მეურნეობა კი არა, კაცი თავის სახლში სპეც-საშვით დადიოდა...
ხორბალს გამუდმებით სჭირდება მოვლა ... ანუ სათესლე მასალა უნდა იყოს კარგი. არ იქნება სათესლე მეურნეობა და არ იქნება ხარისხიანი ხორბალი.

ქრისტიანო! თუ არ დაიწყე, ვერც ვერასოდეს მიხვალ...
მარტო ხორბალს არ ეხება ეს...
რაცა ღმერთსა არა სწადდეს, არა საქმე არ იქნების (1712.783.1)

ლოდი, რომელ შეურაცხ-ყვეს მაშენებელთა, ესე იქმნა თავ კიდეთა (ფსალ. 117.22)

User avatar
gugusha
ფორუმელი
Posts: 507
Joined: 14 Apr 2009 11:00

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby gugusha » 27 Jul 2009 12:54

მურზაყან wrote:gugusha

ჯერ ერთი, ჩვეულება მაქვს ასეთი, რომ რაც ჩემი პირდაპირი საქმე არაა, იმაზე გარეგანი "ზედაპირული" აზრი მქონდეს. "გასაოცარია", მარა ადამიანის ტვინი ეგრე მოქმედებს.
მე კი არ მინდა, რომ ვაზი გაჩეხონ. მე მინდა, რომ სისულელეებს დაანებონ თავი და თუ გლეხის შესაძლებლობებს აღემატება არარენტაბელური ზვრის მოვლა-პატრონობა, მაშინ იმაზე გადავიდეს, რაც ცხოვრების სახსარს მისცემს.



ვაზზე
მაშინ ამ შემთხვევაში არ მიმაჩნია მე სწორად შენი ასეთი დარწმუნებული ლაპარაკი რომ ვაზი უნდა გაიჩეხოს. და თანაც ირონოიული ტონით რომ არიქა და სოციალისტურ სამშობლოს უტევენ კაპიტალისტური ქვეყნები.

არის პრობლემა და ამ პრობლემას მოგვარება ჭირდება და არა დარგის გაუქმება.

მაშინ ჯარზე რატომ არ დაწერე რომ არ ვარგა ომებში დიდი თანხებიც მიაქვს და გავაუქმოთო?

User avatar
NAZGHA
ფორუმელი
Posts: 6281
Joined: 12 Apr 2009 12:55

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby NAZGHA » 27 Jul 2009 13:11

gugusha
შენი გულისტკივილი გასაგებია მარა ფაქტი ეხლა ის არის რომ ბევრად მეტი ვენახებია დღეს-დღეობით კახეთში ვიდრე საჭიროა.
იმიტომ რომ ადრე ტავის სამყოფ ღვინოს აკეტებდნენ და მაქსიმუმ საქართველოს სხვა მხარეებში გაეყიდატ და საბჭოტა კავშირის დროს კი უაზროდ ბევრი ვენახი გაშენდა.ამიტომ რაღაც რაოდენობა უნდა აიჩეხოს და აიჩეხება კიდეც იმიტომ რომ მაგას საბაზრო ეკონომიკა დაარეგულირებს იმიტომტ რომ კანონია თუ ბიზნესს მოგება არ მოაქ მაშინ იმ საქმეს არ აკეთებ თუ რათქმაუნდა სხვა მოტივაცია არ გაქ. აქ ერთადერთ პრობლემის მოგვარებად მიმაჩნია გაკეთდეს ერთი მართლაცდა მოვლილი სხვადასხვა ვენახები ძალიან პატარ ფართობზე რომ პროსტა ჯიში სულ არ იკოს გადაშენებული... ისე კი მირჩევნია გლეხმა რაც უნდა ის აკეთოს და მოგება ნახოს ტავის სოფელში და იქ დარჩეს ვიდრე ჩვენ აქ გულზე ხელი ვირტყად ქარტველი გლეხი ვაზს ჩეხავსო და მერე ერთი წლის მერე ჩამოვიდეს და თბილისში დაიწყოს ცხოვრება
ყველაზე ძნელი საკუთარ თავზე გამარჯვებაა...

User avatar
Avaza
ფორუმელი
Posts: 9375
Joined: 12 May 2009 22:18

Postby Avaza » 27 Jul 2009 13:24

NAZGHA

+ 1000

სრულად გეთანხმები ... ეგაა ოპტიმალური გამოსავალი.

ნელ-ნელა გამოვალთ ''მენტალური სსრკ''-დან ... და ადამიანები გავხდებით ... :)
"გულით სწამთ სიმართლე, ხოლო ბაგით აღიარებენ გადასარჩენად" (რომ. 10:10)
"ღმერთის სამეფო არის არა სიტყვაში, არამედ ძალაში" (1 კორ. 4:20)
"ყველაფერი ნებადართულია ჩემთვის, მაგრამ ყველაფერი არ არის სასარგებლო" (1 კორ. 6:12)

User avatar
gugusha
ფორუმელი
Posts: 507
Joined: 14 Apr 2009 11:00

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby gugusha » 27 Jul 2009 13:47

NAZGHA wrote:gugusha
შენი გულისტკივილი გასაგებია მარა ფაქტი ეხლა ის არის რომ ბევრად მეტი ვენახებია დღეს-დღეობით კახეთში ვიდრე საჭიროა.
იმიტომ რომ ადრე ტავის სამყოფ ღვინოს აკეტებდნენ და მაქსიმუმ საქართველოს სხვა მხარეებში გაეყიდატ და საბჭოტა კავშირის დროს კი უაზროდ ბევრი ვენახი გაშენდა.ამიტომ რაღაც რაოდენობა უნდა აიჩეხოს და აიჩეხება კიდეც იმიტომ რომ მაგას საბაზრო ეკონომიკა დაარეგულირებს იმიტომტ რომ კანონია თუ ბიზნესს მოგება არ მოაქ მაშინ იმ საქმეს არ აკეთებ თუ რათქმაუნდა სხვა მოტივაცია არ გაქ. აქ ერთადერთ პრობლემის მოგვარებად მიმაჩნია გაკეთდეს ერთი მართლაცდა მოვლილი სხვადასხვა ვენახები ძალიან პატარ ფართობზე რომ პროსტა ჯიში სულ არ იკოს გადაშენებული... ისე კი მირჩევნია გლეხმა რაც უნდა ის აკეთოს და მოგება ნახოს ტავის სოფელში და იქ დარჩეს ვიდრე ჩვენ აქ გულზე ხელი ვირტყად ქარტველი გლეხი ვაზს ჩეხავსო და მერე ერთი წლის მერე ჩამოვიდეს და თბილისში დაიწყოს ცხოვრება



გადავიდა მაინც სხვა სიბრტყეში ეს საუბარი.

მე დავიწყე საუბარი ქართული ვაზის ჯიშებზე რომელთა რაოდენობაც რამოდენიმე ასეულს აჭარბებდა და მართალია ყველა მათგანი არა მაგრამ მათი დიდი ნაწილი სწორ ადგილას დარგვისა და სწორად მოვლის შემტხვევაში კარგ ღვინოს მოგვცემს. და ეს ჯიშები ძირითადად კომუნისტების მეცადიენობით შეიცვალა რამოდენიმე ჯიშისთ რომელიც განუირცევლად დაირგო ყველგან. ეს ტრადიცია გრძელდება ახლაც და ყვე რგას ამ ადესას და რქაწითელს ყველგან.
ეს რაც შეეხებოა ისვით ჯიშებს.

ახლა რაც ზოგადად ქართულ მეღვინეობას. აქ მართლაც ბევრი არასწორი ტენდენციაა დამკვიდრებული. ერთ ერთი მათგანი მართლაც არის ის რომ ვაზი არის დარგული იქ სადაც მას არ ესაქმება და ტრადიციულად ანუ ისტორიულად იქ ვაზი არ იყო. ზოგიერთ ადგილად მართლაც უნდა აიჩეხოს და მის მაგივრად სხვა კულტურა იქნეს ბევრგან ასეც მოხდა კიდეც, ხოლო ზოგიერთ ადგილას უნდა აიჩეხოს მაგალითად ვაზის ჰიბრიდული ჯისები რომელთა ღვინოც არაა ხარისხიანი და ჩაიყაროს ის ჯიშები რომლებიც ადგილობრივ გარემოში კარგათ გრძნობენ თავს.
თუმცა ამის გარდაც მეღვინეობაში არის სხვადასხვა პრობლემები.
მაგრამ ეს უნდა გააკეთოს მომზადებულმა პროგრამამ და შემუშავებულმა სტრატეგიამ გლეხი ამას ვერ გააკეთებს. იმიტომ რომ გლეხია და არა ეკონომისტი ან მეღვინეობის პროფესორი.
მაგრამ სახელმწიფო აკეთებს შემდეგ რაღAცას ჯერ გლეხს უხდის ფულს რომ მან აქ საფერავი დარგას გადის 5 წელიაწდი და უხდის გლეხს ფულს იმისათვის რომ მან ეს საფერავი აჩეხოს. და ეს კეთდება იმიტომ რომ ამ საქმეს სათავეში არ უდგას პროფესიონალთა ჯგუფი.
ამ სფეროს მოწესრიგების შემთხვევაში ანუ სწორ რელზებზე დაყენების შემტხვევაში საქართველოს შეუძლია აწარმოოს როგორც მაღალხარისხიანი და ძვირიანი პროდუქცია ასევე შედარებით იაფიანი პროდუქცია რომელიც მოგებას მოიტანს. ოღონდ მიმართულება უნდა მისცე სწორი.

User avatar
NAZGHA
ფორუმელი
Posts: 6281
Joined: 12 Apr 2009 12:55

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby NAZGHA » 27 Jul 2009 13:56

gugusha
სიმართლე გითხრა 100 სხვადასხვა ჯიშის სხვადასხვა ადგილას დარგვა მე უტოპია მგონია და მომკალი...და სად ნახე შენ კახეტში ადესის ვენახები ისე?
ყველაზე ძნელი საკუთარ თავზე გამარჯვებაა...

User avatar
მურზაყან
ფორუმელი
Posts: 722
Joined: 12 May 2009 23:38

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby მურზაყან » 27 Jul 2009 14:00

gugusha
მაშინ ჯარზე რატომ არ დაწერე რომ არ ვარგა ომებში დიდი თანხებიც მიაქვს და გავაუქმოთო?


იმიტომ, რომ ერთი მეორეს ისე ჰგავს, როგორც ჭუჭყიანი "ნასკი" -ბლის მურაბას.

ჯარი თუ დაშალე უკეთესი ვერასოდეს გეყოლება.

ყურძენი პირიქითაა, თუ არ გაჩეხე მის ადგილზე სხვა ჯიშს ისე ვერ დარგავ. მიწა ერთსართულიანი პონტია. გამოსავალი კი მარტო ეგაა. ან უკეთესი ჯიშის დარგვა ან სხვა კულტურის გაზრდა.

User avatar
REIDI
ფორუმელი
Posts: 305
Joined: 20 May 2009 21:05

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby REIDI » 27 Jul 2009 14:03

NAZGHA wrote:და სად ნახე შენ კახეტში ადესის ვენახები ისე?

ადესა მარტლა ცოტაა კახეთში,ციცქა ჩავყაროთ კაი რამაა.
მურზაყან wrote:იმიტომ, რომ ერთი მეორეს ისე ჰგავს, როგორც ჭუჭყიანი "ნასკი" -ბლის მურაბას.

ბლის მურაბა გევასება არა? :lol:

User avatar
gugusha
ფორუმელი
Posts: 507
Joined: 14 Apr 2009 11:00

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby gugusha » 27 Jul 2009 14:06

NAZGHA wrote:gugusha
სიმართლე გითხრა 100 სხვადასხვა ჯიშის სხვადასხვა ადგილას დარგვა მე უტოპია მგონია და მომკალი...და სად ნახე შენ კახეტში ადესის ვენახები ისე?



კომუნისტებიც ეგრე ფიქრობდნენ.


ადესა კახეთში ცოტაა. მაგრამ მთელი გურია სავსეა ასევე არც სამეგრელო უჩივის მაგ ჯიშის ნაკლებობას და არც თბილიში.

აი აირე მაგალითად ორონდაც ეს სამრეწველოს არ ეხება. რამდენ კაცს აქვს თილისში ან სხვა ქამაქში ან აგარაკზე ვაზი? ძალიან ბევრს ხომ. რა არის ესენი 1. ადესა. 2. რქაწიტელი. 3 იშვიატად საფერავი ან კაბერნე.

იგივე თბილისIშ რომ აიღო მართო 4-5 თბილისური ვაზის ჯიში არსებობს, ასევ სადმე ტეტრიწყაროში თუ გაქ აგარაკი რაღა იმ რქაწიტელს რგავს დარგე რა რაიმე სხვა რამოდენიმე ატეული ვარიანტი გაქვს.
ოღონდაც იმდენად დაგვავიწყეს ჩვენი წინაპრების დანატოვარი რომ 10 კაცი რომ გააჩერო ქუჩაში აქედან 9 არც კი ეცოდინება თუ ამ ჩამოთვლილი ჯისების გარდა კიდევ რაიმე ჯიში ტუ არსებობს.
და შენთვის რომ ღვინოს აკეთებ დაჩაზე მოწეული ყურძნით გააკეთე რა მართლა განსხვავებული იმ რქაწიტელისგან და საინტერსოც იქნება და ბევრ შემტხვევაში აჯობებს კიდეც.
მაგრამ არა არ ვაკეთებთ ეგ კი არა და ნახევარზე ბევრად მეტი საკუთარი მოტხოვნილებებისთვისაც კი როდესაც აყენებს რვინოს შაქარი და წყალი რომ არ გაურიოს ისე არ შეუძლია.
იგივე ჩამოსახმელ ღვინოს თბილისში კარგს რამდენ ადგილას იყიდი?
ამ ყველაფრის შეცვლას ხომ დიდი სახელმწიფო პოლიტიკა არ უნდა. ეგეთი რაღაცეების შეცვლა ხომ მარტივია თუ ადამიანი მოისურვებს?

User avatar
NAZGHA
ფორუმელი
Posts: 6281
Joined: 12 Apr 2009 12:55

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby NAZGHA » 27 Jul 2009 14:11

gugusha
ადესა იმიტო აქვთ თბილისში რომ ძალიან ადვილი მოსავლელია შეწამვლა მაგას არ უნდა და არაფერი... პრინციპში აგარაკზე ერთი ძირი რო დარგო რაღაც განსხვავებული ჯიში მაგით არაფერი დაშავდება მარა ხო იცი რო აგარაკზე და თბილისში დარგული თითო ძირი ვაზი არაფერია და მარტო დეკორატიული თუ სამუზეუმო მნიშვნელობა ექნება....

ეჰ ჩვენ მასე რამდენი პრობლემა გვაქ..მე ამ ხელისუფლების ადგილზე ერი ტოტალურად ომისთვი მომზადებას დავიწყებდი და რესურსებს მაგ მიმართულებიტ გავუშვებდი...ისე კი არ გვაქ ჩვენ იმხელა რესურსები რომ სახელმწიფომ დიდი ფული ჩადოს ყურძნის ბიზნესში მაგას ისევ მეცხოველეობა განავითარორ ის ჯობია
ყველაზე ძნელი საკუთარ თავზე გამარჯვებაა...

User avatar
gugusha
ფორუმელი
Posts: 507
Joined: 14 Apr 2009 11:00

Re: ქართული ვაზის გასაჭირი

Postby gugusha » 27 Jul 2009 14:22

NAZGHA wrote:gugusha
ადესა იმიტო აქვთ თბილისში რომ ძალიან ადვილი მოსავლელია შეწამვლა მაგას არ უნდა და არაფერი... პრინციპში აგარაკზე ერთი ძირი რო დარგო რაღაც განსხვავებული ჯიში მაგით არაფერი დაშავდება მარა ხო იცი რო აგარაკზე და თბილისში დარგული თითო ძირი ვაზი არაფერია და მარტო დეკორატიული თუ სამუზეუმო მნიშვნელობა ექნება....

ეჰ ჩვენ მასე რამდენი პრობლემა გვაქ..მე ამ ხელისუფლების ადგილზე ერი ტოტალურად ომისთვი მომზადებას დავიწყებდი და რესურსებს მაგ მიმართულებიტ გავუშვებდი...ისე კი არ გვაქ ჩვენ იმხელა რესურსები რომ სახელმწიფომ დიდი ფული ჩადოს ყურძნის ბიზნესში მაგას ისევ მეცხოველეობა განავითარორ ის ჯობია



და ისე ვინ თქვა რომ ან ვინ დათვალა რომ მაგ სფეროს განვითარებას მაინცა და მაინც დიდი თანხები უნდა?
მე რომ მკითხო ახლა უფრო მეტი ტანხები იხარჯება.

უდნა დასვა ამ საქმის სპეციალისტები შეამუსავებინო პოლიტიკა და მერე რეკომენდაციები გააკეთო რომ გლეხმა იცოდეს რა მიმართულების იმუშაოს. რაც შეეხება ღვინის საწარმოებს ისინი კონკურენტულ გარემოში არიან ახლა და რუსეთის ბაზსრი ჩაკეთვად დადებითი გავლენაც იქონია. ისისნინ თავის თავად გამოასწორებენ საკიტხს ტუ უნდათ გადარჩენა.
რაც შეეხება შიდა ბაზარს არ არის აუციელბელი რომ ყველგან ერთი რქაწიტელისგან დაყენებული ღვინო იყიდებოდეს და ისისც დასპირტული. სულ ცოტა მრავალფეროვნება მაინცაა საჭირო. მითუმეტეს რომ ამ მრავაფეროვნებით ცხოვრობდნენ ჩვენი წინაპრები ათასწლეილები.

სამშობლო მატრო მოხაზული ტერიტორია არაა. სამშობლო არის ის რაც ჩვენ წინაპრებმა დაგვიტოვეს. წიანპრებმის ერთ ერთი დიდი დანატოვარი კი ვაზის მრავალფეროვანი ჯიშებია და ისინი ჩვენ არ უნდა გადავყაროთ. ისევე როგორც ქვევრები პლასმასისი ავზებით. (სულ მცირე იმიტომ რომ ხარისხს აფუჭებს) ისევე როგორც ხორბლის ჯიშები არ უნდა ჩავანაცვლოთ გენმოდიფიცირებული ხორბლით, ისევე როგორც ხიდოლი კარატეთი და ასე შემდეგ.